6 Pulau tercantik di Malaysia

 Berikut adalah antara 6 pulau tercantik yang terdapat ditanah air kita yang tercinta Malaysia. Five most beautiful island  in Malaysia

1- Pulau Sipadan (Sabah)

Pulau yang terletak berhampiran bandar Sampoerna, Sabah ini adalah antara pulau terindah di dunia dan popular dengan aktiviti selaman skuba. Mengikut keputusan undian umum yang dikeluarkan oleh New 7 Wonders of Nature votes commitee, Pulau Sipadan telah tersenarai antara 77 bentuk muka bumi yang ajaib dan terbaik dunia pada tahun 2009.

2- Pulau Tioman (Pahang)
Pulau Tioman yang berada di bawah pentadbiran negeri Pahang ini terletak di antara sempadan Pahang dan Johor. Pulau ini pernah tersenarai sebagai 10 pulau tercantik di dunia dan kewujudannya kini sedang dipertahankan sebagai antara syurga aktiviti selaman skuba dan gaya hidup pulau yang menyeronokkan.

3- Pulau Langkawi (Kedah)
Pulau bebas cukai yang terletak di negeri Kedah ini terkenal dengan mitos dan lagenda seperti Pulau Dayang Bunting, Mahsuri, Puteri Dayang Sari, Telaga Tujuh dsb. Langkawi yang mempunyai taman geologi berusia jutaan tahun kini dikenali sebagai Langkawi Geopark.4- Pulau Rendang (Terengganu)

Pulau Redang adalah pulau yang terbesar dan yang tercantik di pantai timur Malaysia. Pulau yang terletak di Terengganu ini mempunyai sejarah tersendiri semasa Perang Dunia kedua di mana dua buah bangkai kapal iaitu H.M.S Putera Wales dan H.M.S Repulse ditenggelamkan di perairan pulau ini.

5- Pulau Perhentian (Terengganu)
Pulau Perhentian yang juga terletak di Terengganu antara pulau yang popular di kalangan pelancong tempatan dan luar negara. Pulau ini sering menjadi tumpuan penyu hijau dan Hawksbill untuk bertelur. 

6- Pulau Pangkor (Perak)
 Pulau Pangkor ialah sebuah pulau di luar pantai Perak
Pangkor terkenal dengan pantai halus dan campuran bajet rendah hingga 5 penginapan bintang. Teluk Nipah dan Coral Bay di barat laut pulau ini adalah amat popular dengan pelancong dari Eropah. Kualiti pasir di Pantai Pasir Bogak jauh lebih tinggi di tempat lain di pulau itu. Pasir berwarna perang keemasan, agak sama dengan pantai paling terkemuka dunia.
Bersebelahan ke pulau Pangkor, terdapat sebuah pulau yang lebih kecil yang dipanggil Pulau Pangkor Laut.


P/s : zack da melawat pulau pangkor,pulau kapas,pulau perhentian dan pulau pinang..hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...