Boleh di katakan setiap hari kita minum air mesti dengan ais kan?
Lebih-lebih lagi kalau kita makan di luar. Pernah ke korang terfikir
diorang buat ais ni dari air mentah atau air masak? Ni nak share cara
nak bezakan ais dari air masak dan air mentah. Semoga tips ni bermanfaat
untuk kita semua.
Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang
terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah
adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum,
lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.
Ais dari air masak akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air
terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut
ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya
berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.
credit : lepak.my
No comments:
Post a Comment