Apabila anda rendam telur mentah ke dalam cuka selama dua hari,
cuka akan melarutkan kulit telur itu. Kulit telur adalah kebanyakannya
terdiri Calcuim karbonat dan ini adalah sebab ianya keras dan cuka
mengandungi asid asetik. Maka apabila cuka bercampur dengan telur, asid
asetik yang hadir dalam cuka melarutkan kulit telur dan telur menjadi
elastik. Telur ternyata kelihatan seperti Jeli dan ianya lucu sekali.
Dan jika anda melakukan eksperimen yang sama dengan telur rebus, kulit
telur akan larut dan hancur dan telur menjadi kenyal seperti bola getah.
Dalam gambar ini, anda boleh melihat bahawa sebiji telur yang disimpan di dalam balang
Tuangkan 9% cuka ke dalam gelas yang telus dan letakkan telur di dalam
kaca. Anda akan mendapati bahawa terdapat adalah karbon dioksida
dibentuk serta-merta pada permukaan telur.
90% daripada cengkerang telur burung adalah Calcuim Karbonat dan
apabila interaksi berlaku dengan asid, kulit telur mula hancur
membebaskan CO2.
Selepas 12 hingga 15 jam, anda boleh melihat bahawa calcuim karbonat
dari permukaan telur akan hilang dan hanya lapisan nipis lutsinar
daripada permukaan telur dan telur terus kekal dan tidak pecah.
Kemudian Keluarkan telur dari kaca cuka dan basuh telur di bawah air mengalir.
Apabila anda membuat perbandingan kedua-dua telur seperti yang
ditunjukkan dalam imej, telur yang telah disimpan dalam cuka akan
sedikit besar saiznya.
Tiada lapisan kulit keras pada telur ini, malah anda boleh bermain
dengan telur ini. lapisan filemnya sangat nipis dan ianya boleh koyak
jika ia tidak dikendalikan dengan betul.
Amaran: memakan telur ini adalah berbahaya dan dilarang sama sekali!
bape outlet
ReplyDeletekyrie 6 shoes
hermes outlet
supreme shirt
palm angels outlet
off white hoodie
goyard handbag
curry 6 shoes
kyrie 7
supreme clothing